Avondsymposium I Community Service Learning: een meerwaarde voor interprofessioneel samenwerken

Dit avondsymposium wenst collega’s uit de onderwijswereld, onderzoekswereld, klinische praktijk en bredere stakeholders die betrokken zijn bij het interprofessioneel onderwijs en die interprofessioneel samenwerken in de zorg- en welzijnspraktijk, inzicht te geven in het thema ‘community service learning’. 

Community Service Learning (CSL) is een ervaringsgerichte onderwijsvorm die academisch leren combineert met maatschappelijk engagement in een reële context. Het gaat om een win-win, waarbij studenten hun academische kennis en competenties inzetten in de praktijk via actieve dienstverlening en waarbij hun diensten beantwoorden aan de concrete noden van een organisatie of gemeenschap. Zowel de theoretische achtergrond als praktische toepassingen van CSL zullen aan bod komen tijdens dit symposium. De meerwaarde van CSL binnen de interprofessionele leerlijn ‘Leren Interprofessioneel Samenwerken (LISa)’ aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van Universiteit Gent, HOGENT en Artevelde Hogeschool wordt geschetst, alsook de meerwaarde van CSL voor zorg- en welzijnspraktijken en organisaties zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, woonzorgcentra, etc. Na de lezingen volgt een panelgesprek waarbij collega’s met uiteenlopende CSL-ervaringen aan het woord komen. 

Na het inhoudelijk programma kan u netwerken met sprekers en deelnemers tijdens een netwerkreceptie. 

Leerdoelen:

  • Deelnemers kennen het theoretisch concept Community Service Learning;
  • Deelnemer zijn op de hoogte van reeds bestaande implementaties van Community Service Learning in het hoger onderwijs in Vlaanderen;
  • Deelnemers erkennen en ondersteunen de meerwaarde van Community Service Learning binnen het interprofessioneel onderwijs en binnen de zorg- en welzijnspraktijk.

Doelgroep:

  • Educatoren en professionals van alle zorg- en welzijnsberoepen

17.00-17.30: Registratie

17.30-20.00u: Inhoudelijk programma 

Opening - Welkom door ACREHAB - Academy for Lifelong Learning in Rehabilitation Sciences - Prof. dr. Jessica Van Oosterwijck (Universiteit Gent)

Spreker 1 - Community Service Learning: theoretische achtergrond - Leen Van Gijsel (Universiteit Gent)

Spreker 2 - Community Service Learning: toepassing in de praktijk - Eva Van Moer (Universiteit Antwerpen)

Spreker 3 - Community Service Learning implementeren in het onderwijscurriculum Leren Interprofessioneel Samenwerken: van klaslokaal tot werkplek - Yorinde D’hooge (Universiteit Gent)

Panelgesprek – Implementatie van Community Service Learning: een haalbare kaart? Prof. dr. Martijn Lambert (Universiteit Gent), Lynn Ryssaert (Universiteit Gent), Yorinde D’hooge (Universiteit Gent) - Moderator: Dr. Fien Mertens (Universiteit Gent)

Afsluiting - Take home messages - Prof. dr. Peter Pype (Universiteit Gent) 

20.00-21.30 Netwerkreceptie

De voertaal tijdens dit symposium is Nederlands

Deelname is gratis maar registratie is verplicht en kan tot 05/11/2024.

Accreditatie voor kinesitherapeuten:

  • PQK - Algemeen Kwaliteitslabel Kinesitherapie: 5 punten (aangevraagd)
  • PQK - Subportfolio Manuele Therapie: 5 punten toegekend

Accreditatie voor artsen: aangevraagd bij RIZIV

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Avondsymposium - Community Service Learning: een meerwaarde voor interprofessioneel samenwerken

Inschrijven

Prijs
€ 0,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)