From Science to Practice webinar | Vestibulaire revalidatie: kinesitherapeutisch onderzoek en behandeling van benigne paroxysmale positionele vertigo en vestibulaire hypofunctie
Beschrijving
Er wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijk onderbouwde onderzoeks- en behandelingstechnieken voor Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo (BPPV) en vestibulaire hypofunctie. De klinische praktijkrichtlijnen voor BPPV en vestibulaire hypofunctie worden hiervoor als basis gebruikt.
Bij BPPV is het van belang om de juiste test uit te voeren (bv. Dix-Hallpike of Supine Roll test) en daarbij het kenmerkende klachtenpatroon (nystagmus en vertigo) te herkennen. Op basis daarvan kan een BPPV al dan niet bevestigd worden en de aangedane zijde, het aangedane kanaal en het type BPPV bepaald worden. Rekening houden met deze drie factoren, kan een gepaste behandeling gekozen worden.
In geval van een vestibulaire hypofunctie, kunnen symptomen zoals o.a. blikinstabiliteit, duizeligheid en of balansproblemen optreden. Op basis van het klachtenpatroon, dient er een oefenschema te worden opgesteld. De keuze van oefeningen, mogelijkheden om progressie aan te bieden en frequentie van oefenen zal besproken worden.
Leerdoelen:
- De deelnemer kan een gepaste diagnose stellen in geval van Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo (zijde, kanaal en type BPPV);
- De deelnemer kan een gepast behandelingsmaneuver kiezen bij een Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo;
- De deelnemer kan een oefenschema opstellen voor individuen met een vestibulaire hypofunctie.
Doelgroep:
- Kinesitherapeuten, audiologen, huisartsen
Opmerkingen
U ontvangt enkele dagen voorafgaand aan de webinar een link via mail dewelke u toegang geeft tot de webinar. U ontvangt tevens de hand-outs dewelke gebruik werden tijdens de webinar.
PQK - accreditatie voor kinesitherapeuten (aangevraagd):
- Algemeen kwaliteitslabel: 4 punten
- Subportfolio neurologische kinesitherapie: 4 punten
Inschrijvingen is mogelijk tot 27/2.