Slaapmanagement en leefstijlfactoren in de klinische praktijk voor personen met musculoskeletale pijn
Beschrijving
Binnen de kinesitherapeutische setting en andere gezondheids- en welzijnssettings is er steeds meer aandacht voor allerhande leefstijlfactoren en hun invloed op de behandeling van de patiënt of cliënt. Één van deze niet te onderschatten lifestyle factoren is de slaap. Zo zien we in de literatuur onder andere associaties tussen slaapproblemen en verschillende musculoskeletale aandoeningen. Ook bij kinderen en adolescenten zien we meer en meer slaapproblemen voorkomen, onder andere door het gebruik van technologische apparaten (zoals gsm, tablet, etc.) tijdens het avondritueel of in bed. Daar een slechte slaap een verstrekkende impact heeft op onder andere sociale, emotionele, gedragsmatige en executieve functies, is het dan ook evident dat kinesitherapeuten en andere zorg- en welzijnsverstrekkers dit aspect niet links kan laten liggen.
Daarnaast zien we ook een sterke associatie tussen sedentair gedrag en slaapproblemen. In onze huidige maatschappij is sedentair gedrag een steeds groter wordend probleem. Niet alleen heeft dit een negatieve invloed op onze fysieke en cardiovasculaire fitheid, we zien ook dat de mate van sedentair gedrag een verhoogd risico op insomnie en andere slaapstoornissen met zich meebrengt. Daar slaapproblemen op hun beurt ook fysieke activiteit in het gedrang brengen, zien we dat vele patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Als kinesitherapeut of zorgverstrekker is het dan ook belangrijk de patiënt niet enkel op fysiek vlak te ondersteunen, maar ook de slaapproblemen mee aan te pakken in de dagdagelijkse praktijk.
Tijdens deze opleidingsdag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de theorie en praktische aanpak van slaapproblemen binnen de klinische praktijk. We vertrekken vanuit enkele casussen, waardoor deelnemers meteen een beeld krijgen van toepassingsmogelijkheden in hun praktijk. Tussen elk onderdeel is er ook ruimte voor klassikaal overleg, om zo de linken tussen het onderzoek en de dagdagelijkse praktijk te optimaliseren en van elkaars ideeën te leren. Hoewel deze opleiding in eerste instantie gericht is op kinesitherapeuten, kan de leerstof ook toegepast worden door ergotherapeuten, artsen, trainers en coaches.
Leerdoelen:
- Deelnemers hebben aandacht voor slaapproblemen en leefstijlfactoren in de klinische praktijk;
- Deelnemers kennen de basisprincipes van de slaap;
- Deelnemers hebben inzicht in de nood en inhoud van; slaapmanagement binnen de klinische praktijk.
Doelgroepen:
Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten, Sport- en Bewegingswetenschappers, Sportcoaches, Personal Trainers, Huisartsen en Arts-specialisten
Opmerkingen
Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens deze 'on campus' vormingsdag.
Opgelet wanneer u >5 werkdagen voor de start inschrijft op deze vorming kunnen we enkele een digitale syllabus voorzien.
Betalen via KMO-portefeuille: 30% korting (aangevraagd). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.
PQK - accreditatie voor kinesitherapeuten (aangevraagd):
- Algemeen kwaliteitslabel: 14 punten