Een fixatie-arm beleid in de praktijk: een leidraad naar integratie in de instelling
Beschrijving
Fixatie blijft een hot topic in onze hedendaagse zorg. Zowel vanuit de overheid als vanop de werkvloer is de vraag naar minder fixeren groot. Nochtans voelen veel medewerkers zich niet zeker bij dit thema. Veiligheid of vrijheid, het blijft een groot dilemma.
Ergo- en kinesitherapeuten zijn vaak de eerste zorgverstrekkers die zich bewust zijn dat minder fixeren kan en zelfs meer voordelen heeft dan nadelen. In eerste plaats voor de oudere, die zijn bewegings- en keuzevrijheid verhoogt ziet waardoor zijn levenskwaliteit stijgt, maar ook voor het zorgpersoneel dat veel meer voldoening uit zijn werk haalt en ook minder fysiek belast wordt. Het meekrijgen van collega’s en de organisatie is echter niet steeds evident.
Tijdens deze vormingsdag geven we je een leidraad mee om praktisch aan de slag te gaan met tips, trics en praktische oefeningen die je kan meenemen naar jouw werkvloer. We bespreken een stappenplan, aandachtspunten en valkuilen.
De overtuiging en het belang van fixatie-arm werken in de ouderenzorg wordt steeds meer gedragen in instellingen. Maar hoe begin je daar nu aan in de praktijk? Is er een stappenplan? Wat zijn aandachtspunten, valkuilen en gevaren? Hoe krijg je je collega’s mee? Wat met familie en artsen?
Leerdoelen
1. Kennis hebben van de vormen van fixatie en de toepassingsgebieden;
2. Inzicht hebben in de gevolgen van fixatie;
3. Kennis hebben van alternatieven van fixatie;
4. Inzicht hebben in verschillende werkvormen om fixatie te reduceren op de werkvloer.
Doelgroep
Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten
Opmerkingen
Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.
Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen.
Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (goedgekeurd). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.
Accreditatie voor kinesitherapeuten:
* PQK - Algemeen Kwaliteitslabel Kinesitherapie: 14 punten (aangevraagd)