Het PIP-gewricht: van theorie naar therapie
Beschrijving
Tijdens deze navorming nemen we het proximale interphalangeale (PIP-)gewricht onder de loep. Zowel het flexor- als extensorpeesapparaat worden diepgaand bestudeerd, waarbij we de biomechanische principes achter deze structuren ontrafelen. We bespreken veelvoorkomende pathologieën van het PIP-gewricht, zoals extensielags, contracturen en instabiliteit, en koppelen deze aan concrete, evidence-based behandelstrategieën. Praktische toepassing staat centraal waarbij mobilisatietechnieken, het spalkenbeleid, tapingmethodes en oefentherapie uitgebreid aan bod komen. De aangereikte kennis en technieken kunnen direct worden geïntegreerd in de dagelijkse praktijk.
Leerdoelen
- Inzicht krijgen in de anatomie, biomechanica en pathologieën van het PIP-gewricht;
- Biomechanisch redeneren omtrent de invloed van nabijgelegen structuren op het PIP-gewricht;
- Correct toepassen van diagnostische en therapeutische technieken zoals mobilisatietechnieken, oefentherapie en spalkgebruik;
- In staat zijn om een behandelplan voor PIP-gewricht gerelateerde pathologieën op te stellen op maat van de patiënt, en aan te passen volgens de klinische evolutie.
Doelgroep
Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten, Manueel Therapeuten, Handtherapeuten
Opmerkingen
Koffiepauzes, lunch, cursusmateriaal en een goediebag met oefenmaterial zijn inbegrepen tijdens deze 'on campus' vormingsdag.
Opgelet wanneer u <5 werkdagen voor de start inschrijft op deze vorming kunnen we enkele een digitale syllabus voorzien. Wanneer de online inschrijving is afgesloten kan u ons hiervoor contacteren via e-mail.
Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (aangevraagd). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.
Accreditatie voor kinesitherapeuten:
* PQK - Algemeen Kwaliteitslabel Kinesitherapie: 14 punten (aangevraagd)
* PQK - Subportfolio Manuele therapie: 14 punten (aangevraagd)