Revalidatie en kinesitherapie bij de ziekte van Parkinson 2021

Deze tweedaagse, intensieve cursus heeft als voornaamste doel het vergroten van uw praktijkgerichte competenties m.b.t het behandelen van personen met de ziekte van Parkinson (pmP). Hiertoe wordt gebruik gemaakt van zowel theoretische sessies (fysiopathologie, symptomen) als vaardigheidstraining (houdings- en balanstraining, cueing, cognitieve strategieën, testing, interprofessioneel samenwerken).

Op dag 1 wordt het klinisch beeld (de symptomen) van de persoon met de ziekte van Parkinson opgefrist waarbij vernieuwde inzichten in de fysiopathologie aan bod komen, die een breder licht werpen op het ziekteproces (en preventie). Daarna wordt dieper ingegaan op de problematiek van freezing en vallen.

Als brug naar de praktijk worden vervolgens de behandelrichtlijnen voor de kinesitherapeutische interventie bij pmP gesitueerd, waarna een praktijkgerichte kennismaking volgt met enkele therapeutische behandelconcepten voor het oefenen van houding en evenwicht.

Op dag 2 wordt meer uitgebreid ingegaan op het trainen van gaan (voorkomen van en omgaan met freezing) en transfers. Een ergotherapeut licht in deze context hulpmiddelen en tools toe die het dagelijkse leven van pmP kunnen vergemakkelijken, alsook aandachtspunten bij het gebruik hiervan. Om een doelgerichte aanpak in de praktijk mogelijk te maken, wordt vervolgens ingegaan op testing, met het oog op het efficiënt opmerken en objectiveren van de rode draad tussen de hulpvraag en de behandelbare componenten op functie- en activiteitenniveau. Tot slot van de tweedaagse wordt het klinisch redeneren geoefend a.h.v. enkele casussen.

De lesgevers voor deze cursus zijn Wim De Wilde en Shauni Goemaere.

Wim bouwde expertise op in de kinesitherapeutische revalidatie van pmP (o.m. m.b.t. het geven van groepslessen) en is als praktijkassistent verbonden aan Revaki (UGent). Shauni volgde de opleiding van Parkinson Zorgwijzer Vlaanderen en bouwde expertise op in de ergotherapeutische revalidatie bij pmP in het Parkinsondagcentrum van AZ Delta (Roeselare).

We hopen dat deze cursus “live” zal kunnen doorgaan (op het UZ Gent). Mocht dit o.w.v. de Covid-maatregelen niet mogelijk zijn, dan zal deze cursus online doorgaan.

Alvast van harte welkom!

 

IPVK - revalidatie bij PD – 2021 : programma

Dag 1 : donderdag 27 mei

9u – 10u30     De persoon met de zvP : klinisch beeld - WDW

10u45-12u15  Richtlijnen voor kinesitherapeutische behandeling - WDW

Lunch

13u30 – 15u    freezing en vallen bij de ziekte van Parkinson- WDW

15u15 – 17u    praktijk – houding en evenwicht -  WDW

Dag 2 : donderdag 3 juni

9u – 10u30      Praktijk – cueing (met DT)  -  WDW

10u45 -12u15  Praktijk – cognitieve strategieën -   WDW

(+ verwevenheid tussen cueing en strategieën)

Lunch

13u30 -14u45   Een ergotherapeutische benadering -   SG

15u – 16u15     Evaluatie en casuïstiek - WDW

 

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Revalidatie en kinesitherapie bij de ziekte van Parkinson 2021

Beschrijving

Docenten: Wim De Wilde en Shauni Goemaere

 

Inschrijven

Prijs
€ 430,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)
27/05/2021 - 09:00-17:00
03/06/2021 - 09:00-17:00