Elastisch therapeutisch tapen bij kinderen

Doel van deze cursus is de cursist kennis te laten nemen van het elastisch therapeutisch tapen naar de huidige inzichten en stand van de wetenschap.

De kennis wordt in deze cursus op een verantwoorde en overzichtelijke manier gepresenteerd met veel praktijk voorbeelden.

Inhoud

Tapen bij kinderen verloopt anders dan bij volwassenen. De cursisten zullen kennis nemen van de klassieke en nieuwe tapeapplicaties dewelke gebruikt kunnen worden bij kinderen. Evidentie van de effecten van elastisch therapeutisch tape zal worden besproken. Bestaande en nieuwe hypothesen worden gepresenteerd en kritisch bekeken. De mogelijkheden en onmogelijkheden van het tapen van kinderen en in het  bijzonder het jonge kind wordt besproken. Verschillende casussen worden getoond en besproken. Aan het einde van de cursus zullen de cursisten kennis hebben van de achtergrond, de applicaties en de evidentie. Zij zullen praktisch vaardig zijn in het bedenken en toepassen van specifieke tapeapplicaties. In de cursus wordt op elkaar geoefend met elastisch tape. Verwijderen van tape is onplezierig als een huid behaard is. Cursisten dienen vooraf hun huid vetvrij en haarvrij te maken. Het dragen van ´losse´ kleding wordt aanbevolen.

Deel I

 • Theoretische achtergrond en onderbouwing.
 • Kennis van de huid, fascie en dermatomen.
 • Indicaties en contra-indicaties.
 • Theorie van de basistechnieken.

Deel II Praktijk van de verschillende basistechnieken op extremiteiten bij orthopedische, neurologische- en post- traumatische klachten.  

Deel III

 • Theorie en praktijk: tapen van baby’s en peuters.
 • Theorie & praktijk romp tape applicaties (mini-tapes) en pijnklachten.
 • Gerichte applicaties bij neurologische aandoeningen.
 • Het tapen van orgaan gerelateerde klachten.  

Deel IV

 • S-tape & andere bijzondere applicaties.
 • Voorbeelden verschillende casussen.
 • Gelegenheid tot inbreng eigen casus.

Onze cursussen gaan standaard door van 09.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie: aangevraagd via Pro-Q-Kine

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Elastisch therapeutisch tapen bij kinderen (2)

Beschrijving

Esther de Ru:

Esther studeerde af in 1977 en heeft in een geriatrisch ziekenhuis en diverse particuliere klinieken en haar eigen praktijk gewerkt. Ze is gecertificeerd NDT, Bugnet, Bobath, Vojta, PNF, en Sensory Motor therapie en geregistreerd kinderfysiotherapeut since 1994. Ze heeft gewerkt in diverse Europese landen en was voorzitter van de Cie Praktijk van de WCPT's subgroep IOPTP (2011-2015). Ze heeft een aantal cursussen ontwikkeld en is auteur van 'Elastic therapeutische Taping in Kinderen'.