Bicepspathologie in de schouder: van wetenschap naar praktijk - Prof. dr. Annelies Maenhout en Dr. Dorien Borms

Cursusdata: 26 en 27 februari 2021

Onze cursussen gaan standaard door van 09.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie: aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Locatie: Campus UZ Gent, Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent (inrit via Corneel Heymanslaan) Gebouw B3, practicum 2.1

 

Bicepspathologie in de schouder: van wetenschap naar praktijk:

In de schouderrevalidatie gaat pathologie van de biceps vaak gepaard met veel pijn en een moeilijke progressie. In vergelijking met rotator cuff pathologie is de biceps minder onderzocht en dus ook minder gekend. Tijdens deze cursus wordt eerst stilgestaan bij de meest recente inzichten omtrent de functie van de biceps. Is het caput longum belangrijk in de biomechanica en kinematica van de schouder of is deze structuur vooral een vervelende bron van pijn? Daarnaast worden verschillende aandoeningen gerelateerd tot de biceps besproken zoals SLAP-laesies, biceps tendinopathie, coracohumeraal impingement en de luxerende bicepspees. Er wordt besproken wat er in de literatuur gekend is omtrent het ontstaansmechanisme en behandeling. Naast de wetenschappelijke evidentie komt ook de praktijk aan bod met veel concrete handvaten voor het samenstellen en progressief opbouwen van oefenprogramma’s. Aangezien bicepspathologie vaak voorkomt in een sportieve populatie wordt in het bijzonder aandacht besteed aan sportspecifieke functionele oefentherapie om de schouder terug voor te bereiden op de sport.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Bicepspathologie in de schouder: van wetenschap naar praktijk - Prof. dr. Annelies Maenhout en Dr. Dorien Borms

Beschrijving
Docenten:

Annelies Maenhout studeerde in 2008 af als Master in de Sport- en Manuele Kinesitherapie aan de UGent. Nadien werkte ze 4 jaar in het schouderonderzoeksteam van Prof. dr. Ann Cools en behaalde in 2012 haar doctoraat. Tijdens een 3 jarig postdoctoraal onderzoeksproject over schouderrevalidatie zette ze haar onderzoek verder en combineerde dit met de praktijk in het sportmedisch centrum UZ Gent. Aan Arteveldehogeschool heeft ze 4 jaar gedoceerd in de opleiding ergotherapie. Op heden is ze verbonden als gastprofessor aan de opleiding kinesitherapie van de UGent. In Kinepraktijk Latem revalideert ze patiënten met schouderblessures en geeft ze advies. Kennis uit onderzoek naar de praktijk vertalen vormt haar grootste motivatie om regelmatig internationale bijscholingen aan kinesitherapeuten in het werkveld te geven

Dorien Borms studeerde in 2012 af als Master in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en in 2013 als Manueel Therapeut aan de UGent. Sinds 2013 is ze werkzaam als doctoraatsstudent aan dezelfde Universiteit onder supervisie van Prof. dr. Ann Cools. Het onderwerp van haar onderzoek gaat over schouderrevalidatie in het algemeen en meer specifiek over biceps gerelateerde problematiek en functionele testing van de bovenhandse atleet. Daarnaast geeft ze ook les aan de studenten kinesitherapie en revalideert ze patiënten met schouderblessures in de kinepraktijk van Ann Cools.

Inschrijven

Prijs
€ 430,00
26/02/2021 - 09:00-17:00
27/02/2021 - 09:00-17:00